5 ubehagelige spørgsmål om fattigdom

1 november 2021

Hvorfor bliver forældre ved med at få børn, hvis de ikke kan forsørge dem? Og hvis de har brug for hjælp, hvorfor har de så stadig moderniteter som tv og mobiltelefon?

Disse spørgsmål er hårde og ubehagelige, men meget almindelige. Vi ser dem i kommentarer på sociale medier, vi hører dem blive debatteret i medierne eller i form af nysgerrige spørgsmål fra folk, der simpelthen bare ønsker en bedre forståelse.

Vi stillede spørgsmålene til fem modige forældre, hvis børn er indskrevet på et Compassion center. Ved at dele deres synspunkter på spørgsmålene håber de på at bryde stigmatiseringen og vise virkeligheden bag et liv i fattigdom. Som Consuelo, en mor i El Salvador, siger: "Fattigdom er en situation, man kun fuldt ud kan forstå, hvis man selv lever i den."

Mød forældrene og læs deres øjenåbnende svar:

1. Hvorfor har nogle forældre så mange børn, når de ikke har råd til at forsørge dem?

P-piller er generelt ikke særlig kendt.

Olive arbejdede i sin arbejdsgivers have i det vestlige Uganda, da hun første gang hørte om familieplanlægning i radioen. Det var som en åbenbaring for moren til seks, der straks besøgte en lægeklinik. "Hvis jeg ikke havde gjort det, havde vi sandsynligvis haft mere end ti børn i dag," siger hun.

Mange familier, der lever under fattigdomsgrænsen, har ikke haft adgang til uddannelse, radio, fjernsyn eller internet. De ved ikke, at det er muligt at kontrollere deres frugtbarhed og dermed størrelsen af deres familie.

"Jeg havde aldrig hørt om familieplanlægning, før jeg lyttede til radio i min arbejdsgivers have. Vi har ikke vores egen radio derhjemme," siger Olive.

Consuelo fra El Salvador er enig. "Vi har aldrig fået uddannelse i hvordan man forhindrer en graviditet. Vi var nødt til at finde ud af det og lære på egen hånd, hvilket resulterede i mange uplanlagte graviditeter."

Børn er en hjælp derhjemme

Ifølge Verdensbanken bor fire ud af fem fattige mennesker i landdistrikterne. Der er familier ofte afhængige af landbrug for at overleve. Disse familier har sjældent råd til at betale ekstra arbejdere og er i stedet afhængige af deres eget og deres børns arbejde.

Jaelas 18-årige familie bor dybt i Amazonas regnskov i Ecuador sammen med deres seks søskende. De er en del af Quechua-folket, der stadig stort set lever af jagt, fiskeri og naturressourcer. Her er store familier højt værdsat. Jo flere børn, jo flere hænder er der til at hjælpe med høst og fiskeri, der er nødvendigt for at overleve.

"Familierne i regnskoven er store, fordi arbejdet er hårdt," siger Anderson, en af ​​Compassions medarbejdere. "Der er ikke drikkevand, teknologi eller elektricitet. Jo flere børn de får, jo mere hjælp er der at få derhjemme."

Børn er en velsignelse

Devaki og hendes mand bor i det østlige Sri Lanka og ejer ikke meget. De siger, at børn gør dem rige. "Vores familie lever i fattigdom, men fordi vi har fire børn, er vi glade. De giver os så meget glæde, de er vores stolthed og rigdom. Vi ville aldrig se på dem og fortryde at have fået dem."

Omstændigheder kan ændre sig

Frangky, i det nordlige Sulawesi, har hørt, at "mange børn betyder store velsignelser". Hans enkle forklaring til store familier er, at: Livet er uforudsigeligt.

"Jeg har tre børn. Da jeg havde et fast job, var jeg sikker på, at jeg kunne støtte dem. Jeg kunne aldrig have forudset, hvad der ville ske i fremtiden. Da jeg mistede mit job, ændrede alt sig."

2. Er fattige mennesker ikke virkelig dovne?

For familier i fattigdom er denne sårende myte alt andet end sand.

Lange arbejdsdage til lav løn

På grund af pandemien mistede Frangky sit job. "Nu skal jeg klare flere små jobs i stedet. Mellem 7 og 11 fisker jeg. Mellem 11 og 16 arbejder jeg som gartner i en have. Men jeg tjener stadig kun omkring 25 kroner om dagen," siger han.

Ligesom Frangky arbejder Consuelo og hendes mand Orlando hårdt, men får meget lidt for deres indsats. "Jeg har arbejdet hele mit liv. Jeg rengjorde huse, da jeg var 13, og da jeg blev 18 år begyndte jeg at arbejde på fabrikker," siger Consuelo.

Fokus på overlevelse

Olive beskriver angsten for, hvornår mon børnene begynder at græde af sult og vække hinanden om natten. "Folk i Uganda, der lever i fattigdom, gør det ikke af dovenskab; tværtimod er deres fokus altid kun på overlevelse," siger hun. "Mine børn skal have noget at spise i dag."

Det er svært at få et job

Når Pradeepkumar kommer hjem, bliver han mødt af Devakis håbefulde smil. Men han ryster bare på hovedet: Der er stadig ikke noget arbejde at få i Sri Lanka. Siden han forlod sit job på møllen på grund af helbredsmæssige årsager, har han kæmpet for at finde et nyt fast job.

"Han har et arbejde, der normalt kan give tre arbejdsdage om ugen," siger Devaki. "Men på grund af Covid-19 er dette job nu også forsvundet."

3. Hvordan endte du i fattigdom?

Fattigdom overføres ofte fra generation til generation. Men for nogle kommer det som et pludseligt slag fra siden.

Uventet sygdom

For tre år siden begyndte Pradeepkumars lungeproblemer, og han kunne ikke stoppe med at hoste. Han fik diagnosen tuberkulose, en alvorlig lungesygdom. Lægen mente, at sygdommen var et resultat af hans arbejdsmiljø. Hans lunger var blevet beskadiget.

"På grund af dette måtte han forlade sit job. Siden da har det været svært for os at skabe en fast indkomst," siger Devaki.

Afbrudt skolegang

Orlando blev født ind i fattigdom og blev opmuntret til at begynde at arbejde i en ung alder for at forsørge sin familie. I El Salvador arbejder 70 procent af den arbejdende befolkning uden for det formelle arbejdsmarked ligesom Orlando. Konkurrencen om jobs er hård.

"At ikke have haft mulighed for at færdiggøre skolen har påvirket mig. Min familie troede, at jeg hellere ville arbejde end at fortsætte i skole. Derfor gik jeg kun i syvende klasse," siger han.

Familiens størrelse

Den manglende viden om familieplanlægning gør det svært for forældre at finde et fast job. "Vi havde for mange børn og med kort tid imellem dem. Med små børn derhjemme er det meget svært at komme ud og forsøge at finde et arbejde."

4. Hvorfor har familier, der lever i fattigdom, moderniteter såsom mobiltelefoner eller fjernsyn?

Efterhånden som de teknologiske fremskridt når de fjerneste dele af verden, bliver mobiltelefoner og fjernsyn vigtige redskaber i dagligdagen.

Ikke luksus, men en nødvendighed

Da Consuelo og Orlando ikke havde råd til en mobiltelefon, bekymrede de sig over, hvordan deres arbejdsgivere kunne kontakte dem. En gave løste problemet. ”Min arbejdsgiver gav mig en telefon, så han kunne få fat på mig, ellers var det svært for ham at fortælle, hvornår der var brug for mig,” siger hun.

Gaver fra familie og venner

Min ældste søn elsker at se tv og går altid over til naboens hus for at kunne gøre det. En af mine slægtninge så det og donerede et gammelt tv, som de ikke længere brugte. Nu kan vi endelig se nyhederne og følge med, siger Devaki fra Sri Lanka.

Nyheder, læring og underholdning

"Selvom vi er fattige, har vi også brug for både underholdning og information, som vi kan få gennem fjernsynet. På grund af pandemien skal vores børn bruge en mobiltelefon til online undervisning, fordi de ikke kan være i skole. Jeg købte et TV på kredit, som vi betalte af i flere måneder, ligesom med mobiltelefonen”, siger Frangky i Indonesien.

5. Hvad forstår folk ikke om et liv i fattigdom?

Fattigdom påvirker parforhold

Når en nabo inviterer Olive til et familiemedlems bryllup, smiler hun - udadtil. På indersiden falder hun sørgeligt sammen. Hun ejer ikke pænt nok tøj. Det er vigtigere at have mad på bordet. Men hun hader tanken om, at hendes fravær får hende til at virke uhøflig. Det er dog alt for pinligt at forklare.

"Når du føler dig præget af fattigdom, er det let at isolere dig selv. At miste lysten til at interagere med andre mennesker, fordi du ikke føler dig så værdifuld," siger hun.

Stolthed lægges til side

Orlando glemmer aldrig den første uge hvor han gravede gennem skraldespande efter metal, plastik, elektronik - alt hvad han kunne sælge videre til genbrug. Han blev vant til stanken, men de dømmende blikke var sværere at ignorere.

"Først føltes det pinligt. Folk kom ud af deres huse, stirrede på mig og spurgte, hvorfor jeg rodede rundt blandt skraldespanden. Mange bekendte kiggede skævt på mig, skar ansigt som om de væmmedes ved mig. Jeg kiggede ned i jorden og prøvede ikke at kigge på dem, for det gjorde mig utilpas.”, siger han.

Det er svært at forestille sig en anden fremtid

Da det var værst for Olives familie, kunne hun ikke se nogen vej ud af fattigdom. Hver dag vågnede hun med én ting for øje - at finde mad til sine børn.

"For en, der lever i absolut fattigdom, er det ofte svært at planlægge og drømme om fremtiden. Grunden er, at de ikke kan se noget at planlægge. Men for dem, der modtager støtte og hjælp, er der en chance for at komme ud af fattigdom" siger hun.

"Siden vi blev en del af Compassions program, har jeg det meget bedre end før. Jeg kan tænke mere klart, jeg har noget, jeg kan kalde mit eget, og jeg kan planlægge min fremtid. Tidligere tænkte jeg kun på at få mad til min familie..."

Lær at stole på Gud

Hver nat samler Orlando og Consuelo deres børn og takker Gud for, at de har modtaget mad. Men der har også været mange gange, hvor tallerkenerne har været tomme, maverne har knurret, men de har stadig sagt deres taksigelse. Det er svært at gøre, men vi ved, at vi er fuldstændigt afhængige af Gud og altid vil takke ham. Consuelo er enig: "Gud holder vores hånd og hjælper os altid fremad."

Familier, der lever i fattigdom, føler sig ofte marginaliserede og misforstået. Vi vil dele sandheden om deres virkelighed og fremhæve deres mod, ofre og styrke. Selvom disse familier står over for enorme udfordringer, behøver de ikke længere at stå alene i deres kamp. Gennem Compassion understøttes de af et dedikeret team i det lokale center. Et team, der forstår deres omstændigheder, fordi de selv bor i området.

En omsorgsfuld fadders bønner og opmuntrende breve kan hjælpe børn med at tro på sig selv og turde drømme stort. Med den uddannelsesmæssige støtte kan de gå i skole. Lægehjælp og vejledning hjælper dem med at sætte mål og retning for deres liv. God ernæring og sundhedspleje hjælper børnene med at forblive sunde.

Som Devaki siger: "Vi er håbefulde om vores børns fremtid takket være Compassio . Selvom fattigdom har givet os meget modgang og vanskeligheder, føler vi håb om, at vi kommer ud af fattigdommens onde cirkel."

Bliv fadder i dag

Denne side benytter cookies Læs mere